Světlo jako médium. Umělé světlo v českém výtvarném umění od 90. let po současnost - Michalinová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2023)
Předmětem diplomové práce je fenomén světla jako specifického výtvarného média. Hlavní pozornost bude zaměřena na otázky nenarativních světelných instalací, dichotomie obrazu a světla (promítání světla, promítání obrazu), světla a prostoru (proměny vnímání prostoru vlivem zásahů světla) a jejich syntéze, symbolice světla a jeho proměnám. Práce si klade za cíl popsat souvislosti příklonu vybraných umělců*kyň k práci se světlem jako výtvarným médiem a vysvětlit vazby tohoto posunu k proměnám podob výtvarného umění zvláště po roce 1989. Argumentace bude vystavěna na dílech klíčových osobností tuzemského i zahraničního uměleckého dění, jmenovitě například na dílech Zdeňka Pešánka (1896-1965), Dana Flavina (1933-1996), Jamese Turrella (*1943) a dalších. Skrze kritické pojmenování metod a postupů tvorby světlem u těchto umělců*kyň bude text mapovat spřízněné projevy a tendence v současném českém výtvarném dění.
Light as a medium. Artificial light in Czech fine art from the 1990s to the present
Keywords: světlo; umělé světlo; percepce; subjekt; dematerializace; Signal festival; objekt; obraz; světelný prostor; Zdeněk Pešánek; Daniel Hanzlík; Jana Bernartová; Václav Cigler; Pavel Korbička; James Turrell; Dan Flavin; Olafur Eliasson; light; artificial light; perception; subject; dematerialization; Signal festival; object; image/picture; light space; Zdeněk Pešánek; Daniel Hanzlík; Jana Bernartová; Václav Cigler; Pavel Korbička; James Turrell; Dan Flavin; Olafur Eliasson