Botanický průzkum nivy revitalizovaného úseku Jedlového potoka (NP Šumava) - Padrtová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2019)
Jedlový potok je přítokem Teplé Vltavy a nachází se v Hornovltavském luhu v Národním parku Šumava. Část Jedlového potoka byla v roce 2015 revitalizována. Cílem diplomové práce bylo zdokumentovat flóru na trvalých plochách v nivě Jedlového potoka třetí rok po provedené revitalizaci. V nivě Jedlového potoka byly identifikovány čtyři typy biotopů. Extenzivně obhospodařovaná vlhká pcháčová louka a porost chrastice rákosovité (Phalaris arundinacea) se vyskytovaly v poříční zóně s více kolísající hladinou podzemní vody, zatímco vegetace nízkých ostřic a vrchoviště se suchopýrem pochvatým (Eriophorum vaginatum) tvořily rašeliništní zónu vzdálenější od vodního toku. Na každé dvojici trvalých ploch umístěných na jednotlivých biotopech byly zaznamenány fytocenologické snímky a byla změřena hladina podzemní vody. Na trvalých plochách bylo zaznamenáno 80 druhů rostlin. Celkem bylo na zkoumaném území nivy Jedlového potoka identifikováno 124 druhů cévnatých rostlin, z nichž 17 druhů patřilo mezi chráněné a ohrožené druhy. Botanický průzkum potvrdil prostorové uspořádání biotopů v příčném směru od potoka, typické pro uspořádání biotopů v Hornovltavském luhu a velkou druhovou bohatost flóry na území nivy.
Botanical survey of a restored segment of the Jedlový stream (Šumava National Park)
Keywords: Jedlový potok; revitalizace; niva; vegetace; biodiverzita; Jedlový potok; restoration; floodplain; vegetation; biodiversity