Možnosti ochrany osob před účinky zevního ozáření - Řehák, Miloš (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato bakalářská práce je věnována zejména možnostem ochrany osob před účinky zevního ozáření. Jsou zde popsány zdroje ionizujícího záření, druhy ionizujícího záření a interakce ionizujícího záření s hmotou. Dále je pozornost věnována samotným metodám ochrany osob před účinky zevního ozáření. A to jak pracovníkům se zdroji ionizujícího záření, tak ozařovaným osobám například při diagnostickém nebo léčebném ozáření v medicíně.
Ways of protection of persons from effects of external irradiation
Keywords: Zdroje ionizujícího záření; Ochrana před účinky zevního ozáření; Radiační havárie; Jaderná zbraň; Radiologická zbraň; Radioprotektivní látky; Sources of ionizing radiation; Protection against external irradiation; Radiation accident; Nuclear weapon; Radiological weapon; Radioprotectiv matters