Ječmen a ječný slad ve středověku a raném novověku v českých zemích - Kočár, Petr; Beneš, Jaromír; Preusz, Michal; Vaněček, Zdeněk (Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., 2015)
Historie využívání ječmene jako sladovnické a pivovarnické suroviny ve středověku a raném novověku byla dosud v prostředí českých zemí konstruována výhradně na základě studia archivních záznamů a dobových vyobrazení. Menší význam byl přikládán archeologickým nálezům. Neprávem opomenuty zůstaly archeobotanické nálezy rostlinných makrozbytků ječmene a ječného sladu z mladších historických epoch, ačkoli ve středoevropském kontextu jde z hlediska kvantity nálezů i jejich kvality o naprosto unikátní soubor. Cílem předloženého pojednání je proto v historicko-archeologickém kontextu poukázat na přínos archeobotaniky pro poznání historie ječmene a zároveň v celistvosti prezentovat veškeré nálezy ječného sladu z České republiky.
Barley and Malt in the Middle Age and Early Modern Period in Czech Lands
Keywords: ječmen, slad, makrozbytky, archeobotanika, archeologie, historie; barley, malt, macro-residue, archaeobotany, archaeology, history