Auditorské riziko při plánování a testování výnosů v podmínkách českých účetních předpisů - Strnadová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem diplomové práce je provedení analýzy testů věcné správnosti zaměřených na vykazované výnosy u vybraných společností a následně vyhodnocení zjištěných rizikových oblastí. Práce je rozdělena na dvě části. První, teoretická část obsahuje definici, cíl, funkce a druhy auditu. Dále je vymezena právní úprava auditu a představena auditorská profese. V závěru první části jsou popsány jednotlivé fáze a činnosti, které se provádějí v rámci auditu účetní závěrky. První část je dále doplněna krátkou kapitolou věnovanou forenznímu auditu. Druhá část je věnována praktické aplikaci. Nejprve jsou stručně představeny vybrané účetní jednotky a následně je pro každou z nich stanovena hladina významnosti. Poté je zhodnocena úroveň vnitřního kontrolního systému a stanoveno auditorské riziko. Posléze jsou identifikovány externí a interní rizikové faktory, které mohou ovlivnit vykazované výnosy. V závěru jsou zhodnoceny dopady identifikovaných rizikových oblastí na riziko auditora a na případnou úpravu stanovených hladin významností.
Audit risk in planning and testing revenue in the terms of Czech accounting standards
Keywords: hladina významnosti; výnosy; riziko auditora; české účetní předpisy; audit; materiality level; audit risk; revenue; Czech accounting standards; audit