Pojetí diakonie v Církvi československé husitské - Klabouch, Martin (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá postavením diakonické práce v Církvi československé husitské. Popisuje také význam a historii křesťanské sociální práce a její nezastupitelnou a důležitou úlohu v církvi, konkrétně v Církvi československé husitské. V sociální práci nezáleží na tom, zda je poskytována církevním, státním či nestátním zařízením, ale na tom, zda je práce vykonávána s láskou a ochotou pomoci druhým. Dále je v práci představena sociální pracovnice Berta Mildová - Bílková, pro kterou se sociální práce stala celoživotní náplní. Je zde popsána drobná charakteristika jednotlivých zařízení, spadajících pod Diakonií a misií Církve československé husitské. Jedním z nich je také středisko Nazaret, který svým klientům nabízí kvalitní služby a volnočasové aktivity, snažíce se tím o snadnější integraci osoby s handicapem do společnosti.
The Conception of the Diaconate in the Czechoslovak Hussite Church
Keywords: Církev československá (husitská); diakonie; handicap; chráněná dílna; Nazaret; sociální práce.; the Czechoslovak Hussite Church; the Diaconate Diakonie; disability; sheltered workshop; the Centre of Nazaret; social work.