Testování účinnosti vybraných antiparazitik na metacerkárie motolice oční (Diplostomum spathaceum) u amura bílého (Ctenopharyngodon idella). - Michálková, Jarmila (Jihočeská univerzita, 2017)
V této práci byla testována účinnost perorálně podávaného praziquantelu (PQ) ve dvou koncentracích (Pramik 1 a Pramik 2) a mebendazolu (MB) na metacerkárie motolice oční (Diplostomum spathaceum, Rudolphi, 1819) u amura bílého (Ctenopharyngodon idella, Valenciennes, 1844). Přirozeně infikované ryby (průměrná hmotnost na rybu byla 1,6 g a směrodatná odchylka činila 0,1) byly rozděleny do čtyř skupin, pro každou testovanou skupinu (Pramik 1, Pramik 2 a MB) připadaly dvě stolitrová akvária po 25 rybách a pro kontrolní skupinu tři stolitrová akvária po 25 rybách. Rybám v jednotlivých skupinách bylo předkládáno medikované krmivo s obsahem praziquantelu (Pramik 1- 2,5 g PQ.kg-1 krmiva, Pramik 2- 1,25 g PQ.kg-1 krmiva) a medikovaná krmná směs KP1 obohacená o mebendazol (2,5 g MB.kg-1 krmiva). Kontrolní skupina byla krmena směsí KP1 bez přídavku léčiva. V průběhu testu byla prováděna parazitologická vyšetření oční čočky, byla zaznamenávána prevalence a intenzita infekce. U skupiny ryb krmené medikovanou směsí s obsahem MB nebyly v průběhu testu zaznamenány žádné statisticky významné rozdíly intenzity infekce poukazující na potenciál MB v boji proti této infekci ryb. U testovaných skupin ryb krmených medikovanou krmnou směsí s obsahem PQ (Pramik 1, Pramik 2) byl prokázán statisticky významný rozdíl v intenzitě infekce ve srovnání s kontrolní skupinou již po prvním vyšetření (předpokládaná dávka zkonzumovaného PQ.kg-1 hmotnosti obsádky = 500 a 250 mg). K téměř úplné eliminaci motolice oční došlo u skupiny krmené směsí Pramik 1 po předpokládaném zkonzumování 900 mg PQ.kg-1 hmotnosti obsádky. Statisticky významné rozdíly intenzity infekce u PQ léčených skupin ryb v porovnání s kontrolními skupinami poukazují na využitelnost medikovaného krmiva s obsahem PQ v boji proti diplostomóze ryb.
Testing of the efficiency of selected antiparasitics on the metacercaria of the eye flukes (Diplostomum spathaceum) in grass carp (Ctenopharyngodon idella).
Keywords: antiparazitika; praziquantel; mebendazol; Diplostomum spathaceum; diplostomóza; metacerkárie; Ctenopharyngodon idella; antiparasitics; praziquantel; mebendazole; Diplostomum spathaceum; diplostomosis; metacercaria; Ctenopharyngodon idella