Povrchová funkcionalizace materiálů s využitím plazmových technologií - Troup, František (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá problematikou plazmové funkcionalizace nanovlákenných materiálů pro biomedicínské použití. Nanovlákna z SiO2 a PCL byla funkcionalizována pomocí mikrovlnného plazmového výboje za účelem navázání aminových funkčních skupin. V práci jsou zahrnuty teoretické předpoklady výběru těchto materiálů, jejich vlastnosti a dosavadní použití s důrazem na oblast biomedicínských aplikací. V práci jsou rovněž představeny teoretické základy plazmových technologií, jejich principy i praktické využití. Experimentální část práce obsahuje optimalizaci procesních parametrů pro jednotlivé nanovlákenné materiály, přezkum hydrofilizace povrchu a degradace materiálu prostřednictvím SEM a vlastní funkcionalizaci. V závěru jsou nastíněny návrhy dalšího postupu experimentů nad rámec této práce.
Surface functionalization of the materials by plasma technologies
Keywords: Plazma; nanovlákna; funkcionalizace; plazmová aparatura; mikrovlnný plazmový výboj; SEM analýza; Plasma; nanofibers; functionalization; plasma apparatus; microwave plasma discharge; SEM analysis; plasma