OSOBNOST KARLA FARSKÉHO V CÍRKEVNÍM ŽIVOTĚ ČESKOSLOVENSKA VE 20. LETECH 20. STOLETÍ - Rillichová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se bude zabývat osobností Karla Farského v období od konce první světové války do jeho předčasné smrti v roce 1927. Jejím cílem bude především analýza osobnosti zmíněného kněze a reflexe proměn jeho náboženského vnímání, jež ho odvedlo od katolické církve a přivedlo ke skupině modernisticky smýšlejících kněží, kteří na počátku roku 1919 akcentovali reformní myšlenky uvnitř katolické církve. V roce 1920 se Karel Farský podílel na založení Církve československé a postupně se stával její vůdčí osobností; v letech 1924-1927 zastával funkci jejího prvního patriarchy. Autorka současně zasadí sledovanou osobnost do politicko-náboženského prostředí první Československé republiky.
Karel Farský's ecclesiastical life in Czechoslovakia in 20's of 20th century