The Role of the Press in the Case of Jack the Ripper and Its Representation in M. Bellos Lowndes' The Lodger - Schwarz, Marek (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce představuje případ Jacka Rozparovače odehrávající se na podzim roku 1888 v Londýně a jeho interpretaci v knize Marie Belloc Lowndes The Lodger se zaměřením na vliv tisku. Teoretická část zasazuje téma do historického kontextu Viktoriánské Anglie a uvádí praktiky dobové policie a tisku. Dále informuje o případu jako takovém včetně obětí, podezřelých a dalších náležitostí. Zároveň jsou v práci zahrnuta literární fakta o knize a její autorce. Praktická část popisuje děj knihy, porovnává skutečný případ s jeho knížní interpretací a dokazuje autorčinu inspiraci na konkrétních ukázkách.
The Role of the Press in the Case of Jack the Ripper and Its Representation in M. Bellos Lowndes' The Lodger
Keywords: Jack Rozparovač; policie; noviny; tisk; The Lodger; Marie Belloc Lowndes; Jack the Ripper; police; newspapers; press; The Lodger; Marie Belloc Lowndes