Vliv použitého nářadí na kvalitu zpracování půdy - Pišl, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2018)
Pro hodnocení v této diplomové práci jsem si zvolil čtyři různé stroje pro zpracování s odlišnými pracovními orgány. Jednalo se o oboustranný pluh Lemken Opal 90, talířový kypřič Horsch Joker 8 RT, radličkový kypřič Farmet Duolent DX 300 N a kombinovaný kypřič Väderstad TopDown TD 500. Hodnocení bylo prováděno na pozemcích s velice podobnou charakteristikou, aby bylo porovnání co nejpřínosnější. Práce obsahuje charakteristiky podniků a technická data porovnávaných strojů, kde je patrná diference zkoumaných strojů, jelikož každý stroj je konstruován za jiným účelem zpracování půdy. Při hodnocení kvalitativních ukazatelů zpracování půdy každý stroj vynikal v jiném měření. Nejlepšího zaklopení rostlinných zbytků dosáhl pluh Lemken Opal 90. Väderstad TopDown TD 500 zase nejkvalitněji rozmělnil posklizňové zbytky.
Effect of used tools on soil processing quality
Keywords: zpracování půdy; pluh; talířový kypřič; radličkový kypřič; kombinovaný kypřič; hroudovitost; Lemken; Horsch; Farmet; Väderstad; soil cultivation; plow; plate cultivator; blade cultivator; combined cultivator; clod; Lemken; Horsch; Farmet; Väderstad