Integrace neodsunutých egerlandských Němců do československé společnosti v západním pohraničí - Dušek, Vilém (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se pokouší prostřednictvím příběhů a vyprávění neodsunutých egerlandských Němců z oblasti bývalého Egerlandu v pohraničí západních Čech zmapovat jejich tehdejší životní situaci v procesu integrace mezi nově příchozí dosídlence. První část práce se zabývá kulturně-historickým kontextem společného soužití Čechů a Němců na území českých zemí od příchodu německých kolonistů až po odsuny německého obyvatelstva po 2. světové válce. Dále práce představuje oblast Egerlandu jak z kulturního hlediska, tak i z historicko-geografického hlediska. Poslední část se zaměřuje na 14 neodsunutých egerladských Němců, přináší soubor jejich životních příběhů z doby, kdy se museli začleňovat do české společnosti, a odhaluje prostřednictvím těchto příběhů jejich postoje k problematice poválečných odsunů a k nahlížení Čechů na německy mluvící obyvatelstvo na českém území od 2. poloviny 40. let až po současnost.
Integration of non-displaced Egerland Germans into Czechoslovak society in the western border area
Keywords: Egerland; egerlandské nářečí; egerlandští Němci; odsun německého obyvatelstva; neodsunutí egerlandští Němci; Paměť národa; proces integrace; Egerland; Egerland's dialect; Egerland Germans; displacement of German inhabitants; non-displaced Egerland Germans; Memory of Nations; Integration process