Transplantace kostní dřeně, její historický vývoj a současné trendy - Cimbálníková, Eva (Jihočeská univerzita, 2019)
Transplantace kostní dřeně souhrnněji řečeno krvetvorných buněk je v současnosti jednou z moderních léčebných metod, které se využívají v případě poruchy krvetvorby uvnitř kosti. Nejčastějším důvodem k provedení transplantace jsou leukémie, lymfomy, dále anémie, vrozené metabolické poruchy, autoimunitní onemocnění nebo některé solidní nádory. Díky transplantaci krvetvorných buněk se podaří zvýšit šanci na vyléčení u více než 50 % pacientů s onkologickým onemocněním. Předkládaná diplomová práce je zpracována teoretickou formou, cílem je uvést důležité body, které vedly k rozvoji této dnes velmi využívané léčby a důkladný popis současných trendů v oblasti transplantací krvetvorných buněk, které jsou v našich transplantačních centrech téměř shodné jako ve světě. Dalším cílem je popsat úlohu všeobecné sestry při ošetřovatelské péči o pacienta před a po transplantaci krvetvorných buněk. Práce je zaměřena na stěžejní oblasti problematiky transplantací krvetvorných buněk a je rozčleněna na několik částí. První část se zabývá všeobecným popisem tématu, představuje stručné seznámení s transplantací krvetvorných buněk, základní rozdělení, historické i současné indikace a stručný úvod dodnes používaných trendů. Důkladně popisuje oblast registru dárců kostní dřeně, na jehož základě se vybírá vhodný nepříbuzný dárce. Druhá část práce se zabývá popisem historického vývoje od prvopočátků, po vývoj v poválečném období, rozvoj v 70. a 80. letech minulého století a dále od 90. let 20. století až po současnost. Třetí část se zaměřuje na současné způsoby provedení odběru krvetvorných buněk a následné transplantace, důkladně popisuje, jakým způsobem lze krvetvorné buňky darovat, jaká je příprava pacienta na transplantaci, jak transplantace probíhá a co pacienta čeká v časném potransplantačním období. Čtvrtá část se zaměřuje na ošetřovatelskou péči, důkladně uvádí, jaká je úloha sestry v ošetřovatelské péči před a po transplantaci krvetvorných buněk, jaké zásady musí sestra dodržovat, důkladně popisuje úlohu sestry při aplikaci transplantátu. Dále popisuje dietní a důležitá režimová opatření, která musí pacient po transplantaci dodržovat. Poslední část se zaměřuje na oblast komplikací, které mohou po transplantaci krvetvorných buněk nastat. Potřebná data byla získána prostřednictvím důkladného studia odborné české i zahraniční monografie a vědeckých periodik. K získání dat výrazně přispěla absolvovaná stáž na Interní hematologické a onkologické klinice Fakultní nemocnice Brno Bohunice. Poznatky týkající se ošetřovatelské péče byly získány zejména studiem ošetřovatelských standardů. Tato diplomová práce poukazuje na to, jakou důležitou roli hraje transplantace krvetvorných buněk jakožto způsob léčby převážně hematoonkologických onemocnění v současné medicíně a jaké jsou nejdůležitější role sestry při ošetřovatelské péči u transplantovaných pacientů. Diplomová práce poskytuje komplexní pohled na problematiku transplantací krvetvorných buněk a popisuje stěžejní oblasti, které jsou považovány za důležité. Zaměřuje se na historický vývoj a popis současných trendů, díky kterým lze transplantologii považovat za vysoce odborný a špičkový obor. Vyzdvihuje hlavní role sestry při ošetřovatelské péči, která musí být odborná, kvalifikovaná, pečlivá, ohleduplná a individualizovaná. Výsledky z výzkumného šetření mají poskytnout odborné i laické veřejnosti dostatek informací o problematice transplantací krvetvorných buněk.
The transplantation of bone marrow, its historical progress and trends of the present
Keywords: Kostní dřeň; transplantace; krvetvorná buňka; histokompatibilita; chemoterapie; Bone marrow; transplantation; hematopoietic cell; histocompatibility; chemotherapy