Izolace a analýza genu Salp25D, homologu glutathionperoxidázy, klíštěte obecného Ixodes ricinus. - Jedličková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Při pozorování mechanizmů uplatňujících se při detoxikaci toxinů se využívá fyziologických vlastností klíštěte. Hlavní mechanizmy nepůsobí jen proti specifickým toxickým molekulám, ale také napomáhají udržovat fyziologickou rovnováhu (homeostázu) a zabraňují oxidativnímu poškození reaktivními kyslíkovými skupinami (ROS). Aerobní reakce vedou k nahromadění reaktivních kyslíkových skupin, které mohou být pro buňky toxické.V klíštěti I. scapularis byl nalezen homolog glutathionperoxidázy nazývaný Salp25D, a exprimován ve slinných žlázách u nasátých i nenasátých nymf klíštěte. Rekombinant Salp25D katalyzoval redukci peroxidu vodíku v přítomnosti redukujícího se glutathionu a glutathionreduktázy. Právě tyto proteiny přítomné ve slinných žlázách klíštěte I. scapularis dokazují přítomnost silných antioxidantů ve slinách klíštěte.
Isolation and analysis of Salp25D gene, a homologue of glutathionperoxidase, of the hard tick Ixodes ricinus.
Keywords: glutathionperoxidáza; Salp25D; klíště obecné; oxidativní stres; glutathion peroxidase; Salp25D; hard tick Ixodes ricinus; reactive oxygen species