Stromová síň na zámku v Bechyni - Fialová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá prostorem a výzdobou tzv. Stromové síně na zámku v Bechyni. Zájem Terezy Fialové je upřen k osobě stavebníka Ladislava ze Šternberka, který nechal síň ztvárnit jako aluzi na přírodní prostředí. Nejasná funkce unikátně pojatého prostoru je vyložena na základě komparace s jinými prostory sídel významných šlechtických rodů na území jižních Čech. Další část práce tvoří materiálové ohledání prostoru, v jehož důsledku je proveden výzkum dochované výzdoby, analýza použitého materiálu a dokumentace kamenických značek. Značná pozornost je věnována možnému staviteli síně, Wendelu Roskopfovi, jehož autorství je ověřeno na základě analýzy jeho životního díla a uměleckého vyjádření v souvislosti s dekorativním pojetím kamenické výzdoby. Práci uzavírá vymezení teoretických východisek naturalistické nápodoby přírodních motivů v pozdně gotické sakrální i profánní architektuře.
Tree Chamber in the castle of Bechyně
Keywords: Stromová síň; zámek Bechyně; funkce; stavebník; Ladislav ze Šternberka; stavitel; pozdní gotika; Wendel Roskopf; astwerk.; Tree Chamber; castle Bechyně; function; employer; Ladislav from Šternberk; builder; Late Gothic; Wendel Roskopf; astwerk.