Ovlivnění socioekonomického statusu člověka ve vztahu k hodnotě indexu KPE - Knotková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2011)
Abstrakt Má diplomová práce se zabývá vztahem mezi úrovní orálního zdraví pacientu a jejich socioekonomického statusu. V teoretické cásti je zmínen obor stomatologie a jeho rozdelení, onemocnení v dutine ústní a jejich lécba, prevence a profylaxe, rozdelení defektu chrupu a jejich rešení. Praktická cást je realizována na základe jedné hypotézy. Cílem je zhodnocení ovlivnení socioekonomického statusu cloveka ve vztahu k hodnote indexu KPE. Stanovená hypotéza byla vyhodnocena na základe sekundární analýzy dat z dokumentace pacientu navštevujících ordinaci zubního lékare a dotazníkového šetrení. Ke zhodnocení orálního zdraví jsem využila index KPE a pro doplnení index CPITN a API. Pro zhodnocení socioekonomického statusu respondentu jsem zvolila trídní schéma podle Goldthorpa. Statusotvornými údaji pro tento výzkum byli vzdelání respondenta, príjem rodiny, podíl na moci a rozhodování atd. Bylo zjišteno, že existuje vztah mezi vyšším stupnem vzdelání, vyšším spolecenským postavením, vyšším príjmem a lepšími výsledky indexu KPE, ale i celkového orálního zdraví. Úcelove je tento výzkum podkladem pro mou diplomovou práci. Dále k publikaci v odborném casopise pro stomatology, sestry a hygienistky a zároven bude sloužit k interním úcelum zubní ordinace.
The Effect of the Socioeconomic Status of an Individual as Related to the KPE Index
Keywords: dentální hygiena; KPE; pacient; prevence; socioekonomický status; Dental hygiene; DMF; Patient; Prevention; Socio-economic status