Posouzení škod zvěří na rodinné farmě Sedláčkův dvůr - Baxová, Anna (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem této práce jsou škody způsobené zvěří na zemědělských plodinách a trvalých travních porostech a jejich posouzení. V literárním přehledu se práce zabývá historií myslivosti, druhy škod na zemědělských a lesních porostech a jací jsou nejvýznamnější původci škod. Nadále jsou v této práci popsány příčiny vzniku škod, ochrana proti nim, omezování škod a v neposlední řadě také náhrada za vzniklé škody. V praktické části je uveden materiál a metodika jsou zde posuzovány a procentuálně vyčísleny škody na majetku ?Sedláčkův dvůr?. Závěrem jsou vzniklé škody vyhodnoceny. Nejvíce znatelné škody byly způsobeny na trvalých travních porostech. Na zemědělských plodinách byly způsobené škody nízké.
Assessment of wildlife damage on the family farm Sedláčkův dvůr
Keywords: Škody zvěří; ochrana proti škodám; zemědělské porosty; okus; ohryz; černá zvěř; opatření; poškození; Game damages; protection against game damages; agricultural growth; browsing; wild boar; mitigation of damages