Inspirace Joyce E. Travelbee pro ošetřovatelství - Stasková, Věra (Jihočeská univerzita, 2015)
V současné době lze sledovat změny koncepcí v ošetřovatelství, posun v myšlení a přístupu k ošetřovatelství. Oproti minulosti, kdy péče sester byla poskytována dle biomedicínského modelu, lze v současném ošetřovatelství sledovat snahy stále více využívat modely jednání odrážející celostní přístup a humanismus. Na tuto skutečnost poukázala již v 60. letech minulého století i Joyce E. Travelbee, neworleanská psychiatrická sestra, vzdělavatelka a teoretička ošetřovatelství. Disertační práce "Inspirace Joyce E. Travelbee pro ošetřovatelství" má teoretický charakter s cílem analyzovat odkaz Joyce E. Travelbee jakožto osobnosti ošetřovatelské historie a jejího díla s tendencí postihnout její význam pro ošetřovatelství. Je koncipována jako historicko-analytická studie a zpracována formou studia literárního odkazu a jeho analýzy s následným vypracováním interpretativního textu. V souvislosti se studiem literárního odkazu a jeho analýzy byly položeny otázky, na které byly hledány odpovědi: Jak Joyce E. Travelbee reflektovala soudobou ošetřovatelskou praxi? V čem navrhovala změnit tehdejší přístup k pacientům? V čem spočívá trvalejší přínos Joyce E. Travelbee jako teoretičky pro pojetí ošetřovatelství? Jaké myšlenky a odkazy díla Joyce E. Travelbee jsou pro ošetřovatelství inspirující? Obsah a význam některých pojmů je vymezen v první kapitole. Ve druhé kapitole je reflektován vývoj ošetřovatelství jako teorie, vědy a praxe chronologicky v čase a zároveň na národní a mezinárodní úrovni, především doba, ve které žila a formulovala své myšlenky Joyce E. Travelbee (1926-1973). Kapitola je koncipována ve smyslu poukázat na myšlenky a dílo jednotlivých teoretiček ošetřovatelství v souvislosti s přínosem pro teorii a praxi ošetřovatelství. Třetí kapitola je věnována osobnosti Joyce E. Travelbee, její biografii, publikační činnosti a odborným textům vztahujícím se k její osobě a východiskům díla. Ve čtvrté kapitole je interpretováno dílo Joyce E. Travelbee. Kapitola je členěna do čtyř podkapitol s cílem postihnout logickou posloupnost ve vývoji myšlenek (díla) Joyce E. Travelbee. V první části je pojednáno o ošetřovatelství z pohledu Joyce E. Travelbee, ve druhé části je prostor věnován představeným konceptům v díle Joyce E. Travelbee, třetí část je zaměřena na vyložení pojetí vztahu člověka k člověku a čtvrtá část pojednává o supervizi v ošetřovatelství jako nástroji pro vytváření mezilidského vztahu. Pátá kapitola je koncipována s cílem poukázat na skutečnost, že dílo Joyce E. Travelbee se stalo inspirací pro autory mnohých publikací, výzkumných studií, závěrečných vysokoškolských prací, příspěvků na webových stránkách a pro účastníky mezinárodních vědeckých konferencí. Z interpretativní analýzy textů primárních a sekundárních zdrojů vyplynulo, že pro ošetřovatelství se jako inspirující ukazuje prosazovaná změna přístupu sester k pacientům a pacientů k sestrám, kladení důrazu jak na uspokojování potřeb pacientů, tak i sester. Změnu v přístupu lze shledat v ošetřovatelském vzdělávání, které by mělo být schopno připravit sestry na uspokojování emocionálních a duchovních potřeb nemocných s kladením důrazu na empatii, soucit a vzájemné porozumění. Jednou z možností docílit této změny ve vzdělávání sester je začlenit více komunikačních cvičení, filosofie, psychologie a objasňování hodnot do vzdělávacích programů v ošetřovatelství a vést sestry k sebereflexi, kritickému myšlení a provádění supervize.
Joyce E. Travelbee's Inspiration for Nursing
Keywords: ošetřovatelství; inspirace; Joyce E. Travelbee; vztah; sestra; pacient; člověk; nursing; inspiration; Joyce E. Travelbee; relationship; nurse; patient; human