Rizikové předměty a plochy z hlediska přenosu infekcí při poskytování zdravotní péče - Krause, Martin; Dolák, František (Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2020)
Cíl: Cílem výzkumu bylo zjistit nekritické high touch rizikové předměty a plochy používané při poskytování ošetřovatelské péče v nemocničních podmínkách na standardních interních a chirurgických pracovištích. Metody: Kvalitativní výzkum s využitím techniky nestrukturovaného pozorování. Realizace probíhala v nemocnici krajského typu a sběr dat byl ukončen po dosažení teoretické saturace. Analýza probíhala metodou otevřeného kódování pomocí techniky tužka a papír. Výsledky: Výzkumem byly zjištěny nekritické high touch předměty, a to zdravotnické prostředky, administrativní předměty, nádoby k přenášení a ukládání předmětů i zdravotnického materiálu a obaly. Dále byly zjištěny předměty používané k podávání léků, zajištění soběstačnosti pacienta, hygienické péči, vyprazdňování a odběru biologického materiálu, nekritické high touch plochy, a to pracovní podnosy, vozíky, pracovní plochy pro přípravu injekční a infuzní terapie, víka, úložné plochy i lůžko pacienta, včetně příslušenství. Závěr: Infekce spojené se zdravotní péčí jsou aktuálním problémem i s ohledem na možnost přenosu původců prostřednictvím předmětů a ploch používaných při poskytování zdravotní péče, včetně péče ošetřovatelské. Pro přenos infekcí spojených se zdravotní péčí pomocí předmětů a ploch je důležitá jejich identifikace a následné provedení efektivní dekontaminace.
Risk objects and surfaces in terms of transmission of infections in the provision of health care
Keywords: infekce spojené se zdravotní péčí; dekontaminace; dezinfekce; high touch předměty a plochy; mikroorganismy; decontamination; healthcare associated infections; disinfection; high touch objects and surfaces; microorganisms