Prožívání smysluplnosti práce u profesionálních záchranářů - Petrášová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2008)
Povolání záchranáře je ze zdravotního hlediska jednou z nejohroženějších profesí, s extrémní fyzickou a psychickou zátěží. Obecně lze předpokládat, že míra kvality odvedené práce je mimo jiné ovlivněna pocity zaměstnanců, jejich uspokojením z práce či naopak frustrací. Zmíněné uspokojení z práce pramení z ujasnění jejího smyslu. Různý stupeň motivace k práci je determinován jejím rozdílným pojetím. Vnímání práce pouze jako zaměstnání či příležitosti k dosahování určité kariéry přináší odlišné prožívání její smysluplnosti v porovnání s vnímáním práce jako povolání. U výkonu služby v bezpečnostním sboru se můžeme přiklánět spíše k druhé variantě, tj. chápání práce jako osobního poslání.Cílem této práce je zmapování povahy prožívání smysluplnosti práce hasičů HZS Jihočeského kraje, jejich hodnotového systému a motivace výkonu a dále schopnosti vyrovnávat se s extrémní zátěží své profese.
Professional rescuer´s experience of their job fulfilment
Keywords: smysluplnost práce; profesionální záchranáři; hasiči; extrémní zátěž; hodnotové orientace; postoje k hodnotám; motivace k práci; psychologická péče; fulfilment in the work; professional rescuers; firemen; extreme stress; value orientation; value attitudes; motivation to work; psychological treatment