Etická východiska jednání rodičů při úpravě poměrů k nezletilým dětem - Tůmová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se nejprve zabývá rozlišením pojmu člověk a osoba. Předkládá od důležitých filosofů pojetí jak exklusivistické, tak inkluzivistické. Pojednává o významu vztahovosti osoby k jejímu nejbližšímu okolí. Získání sebevlastnictví, čímž může osoba smysluplně říci "já". Objasňuje cestu zralosti k mravnímu rozhodování. V další části práce rozebírá soudobé etické směry, a to utilitarismus, individualismus a hédonismus. Na tuto část navazuje praktické studium opatrovnických spisů na orgánu sociálně právní ochrany dětí v jednom okresním městě Jihočeského kraje. Z uložených rozsudků okresního soudu je zjišťováno, jakým způsobem jsou rodiče schopni řešit tak závažný zlom v jejich životě, jakým je rozvod či rozchod partnerů. V kazuistikách práce názorně hodnotí rozličné jednání dospělých lidí při řízení o úpravě poměrů k jejich nezletilým dětem. V přehledných grafech práce znázorňuje, které způsoby jednání osob se při soudním jednání vyskytují a v jakém množství. Závěrem práce je shrnutí výzkumu, který přinesl překvapivá zjištění a snad optimistické výsledky pro další činnost OSPOD.
Ethical preconditions of parental decisions in settling affairs concerning minors
Keywords: osoba; exkluzivista; inkluzivista; utilitarismus; individualismus; hédonismus; úprava poměrů; úprava styku; předběžné opatření; změna výchovy; dohoda rodičů; mediace.; person; exclusivist; inclusivist; utilitarianism; individualism; hedonism; settling of relationships; settling of affairs; preliminary ruling; change of education; parents' agreement; mediation.