Teaching and Testing Vocabulary (at Lower Secondary School Level) - Bartušová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá výukou a následným testováním slovní zásoby na druhém stupni základních škol. Práce je tradičně rozdělena na část teoretickou a praktickou. Stěžejní část teoretického úvodu je založena na popisu vyučovacích metod používaných při výuce cizojazyčné slovní zásoby, které musejí zahrnout všechny aspekty slovní zásoby - tedy význam, formu a užití. Kromě různých metod prezentace slovní zásoby se práce věnuje vhodným metodám procvičování a následnému testování slovní zásoby. Praktická část je založena na pozorování hodin anglického jazyka na základních školách. Kromě pozorování je ještě použita metoda rozhovoru se všemi pozorovanými učiteli, ve kterém diplomantka zjišťuje, jaké metody učitelé používají pro výuku a testování slovní zásoby. Diplomantka zjišťuje, jaké metody výuky a procvičování slovní zásoby se skutečně využívají v praxi. Výzkum dále zahrnuje testování naučeného lexika a zjišťuje, jaké metody testování znalostí slovní zásoby učitelé nejčastěji používají. Na základě provedeného výzkumu diplomantka zhodnotí, jestli učitelé skutečně používají takové metody, které vedou ke schopnosti žáků použít naučenou slovní zásobu k efektivní komunikaci.
Teaching and Testing Vocabulary (at Lower Secondary School Level)
Výuka a testování slovní zásoby na 2. stupni ZŠ