Římské motivy v sebeprezentaci renesančního velmože. Symbolická výzdoba ve Zlatém sále letohrádku Kratochvíle - Kindlmann, Petr (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem bakalářské práce je poznání rozdílných motivů symbolické výzdoby zámku Kratochvíle. Analýza figurálních štukových scén ve Zlatém sále povede ke srovnání s vnitřním světem renesančního šlechtice. Interpretace symbolických motivů z římských dějin podle Tita Livia pomůže s porozuměním sebeprezentace Viléma z Rožmberka.
Roman motifs in the self-presentation of the renaissance nobleman. Symbolic decorations in the Golden Hall of the villa Kratochvíle
Keywords: zámek; letohrádek; Kratochvíle; sebeprezentace; římské motivy; renesance; Vilém z Rožmberka; Jost Amman; Antonio Melana; Titus Livius; ikonografie.; castle; villa; Kratochvíle; self-presentation; roman motifs; renaissance; Wilhelm von Rosenberg; Jost Amman; Antonio Melana; Livy; iconography.