Emoční inteligence a její rozvoj v předškolním věku - Matějčková, Radka (Jihočeská univerzita, 2014)
V bakalářské práci je zpracováno téma emoční inteligence a její rozvoj v předškolním věku. Teoretická část se zabývá objasněním pojmů emoce, emoční inteligence a jejím významem v životě člověka, osobností pedagoga. V praktické části je proveden výzkum v konkrétní mateřské škole se zaměřením na povědomí pedagogů o problematice emoční inteligence a jejím zařazováním do výchovně vzdělávacího procesu. Použitá metoda je kvalitativní, provedená pozorováním doplněným o rozhovory s jednotlivými pedagogy. Na základě zkušeností z vlastní pedagogické praxe jsem navrhla program na rozvíjení emočních dovedností předškolního dítěte. V závěru bakalářské práce je shrnut výzkum, zda a v jaké míře pedagogové dané mateřské školy s emoční inteligencí pracují.
Growth of emotional intelligence in the preschool years
Keywords: emoce; emoční inteligence; pedagog; emmotions; emmotional intelligence; the educator