Preventivní aktivity na 2. st. ZŠ z pohledu jejich aktérů - Pindrochová, Věra (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová je teoreticko-empirického provedení. Tematicky se zabývá primární prevencí rizikového chování na základních školách, především na 2. stupni. Teoretická část práce je zaměřena zejména na charakteristiku rizikového chování a jeho primární prevenci. Dále popisuje vztah učitele a žáka, specifika třídního kolektivu, zásady efektivní komunikace a třídní klima. Praktická část byla zpracována pomocí dotazníkového šetření, jehož získané údaje nám měly poskytnout informace o pohledu žáků a učitelů na problematiku rizikového chování a na preventivní aktivity realizované na vybraných ZŠ ve spolupráci s externími lektory. Cílem praktické části této práce bylo prozkoumat postoje žáků a učitelů k takovéto podobě primární prevence.
Preventive activities in the second grade of elementary school from the point of view of their actors
Keywords: Rizikové chování; Primární prevence; Klima školní třídy; Risk behavior; Primary prevention; Classroom environment