Rizika vyplývající z kontaktu žáků 1. stupně s živočichy a jejich prevence prostřednictvím vybraných tématických celků obsažených v RVP. - Pavlíková, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Hlavní náplní této práce je zmapování výskytu tématu prevence rizik plynoucích se setkávání s živočichy v učebnicích pro žáky 1. stupně ZŠ, zjištění úrovně znalostí žáků v této oblasti, vytvoření výukového programu na toto téma a jeho otestování. Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá, že žáci mají spíše pouze teoretické poznatky ohledně bezpečného zacházení s běžně chovanými domácími zvířaty, jako jsou pes domácí a kočka domácí, s většími hospodářskými zvířaty (prase domácí, tur domácí, kůň domácí) nemají téměř žádnou osobní zkušenost. Po absolvování výukového programu se dle výsledků druhého kola dotazníkového šetření jejich znalosti prohloubily. V učebnicích pro vzdělávací oblast Člověk a jeho svět se toto téma objevuje velmi výjimečně a v malé míře. Domácí zvířata (především pes domácí) jsou v učebnicích prezentována veskrze kladně, žáci nejsou upozorňováni na možná rizika při setkávání s nimi. Diplomová práce byla řešena v rámci projektu GAJU 078/2013/S.
Risks resulting from contact of primary school pupils with animals and their prevention through selected thematic areas contained in the RVP
Keywords: prevence; úrazy; etologie; RVP; učebnice; výukový program; děti; zvířata; prevention; injuries; ethology; RVP; textbooks; tutorial; children; animals