Trest smrti v pojetí etiky - Šimková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2009)
Trest smrti a úvahy o spravedlnosti provází společnost po celou dobu její existence. Jakožto jediný z trestů rozhoduje trest smrti o lidském životě a kromě právních a kriminologických aspektů má také aspekty morální a filosofické. Hlavním cílem práce tedy bylo provedení výzkumu etického hodnocení problematiky trestu smrti u vybraného vzorku příslušníků Policie ČR a strážníků Městské policie. Teoretická část se zaměřila na nastínění problematiky trestu smrti s ohledem na jeho historii, způsoby výkonu absolutního trestu, dokumenty související s absolutním trestem z důvodu své spojitosti s lidskými právy. Dále je rozebrán etický a filosofický pohled, názor římskokatolické církve na absolutní trest, argumenty podporující a odmítající trest smrti. V praktické části práce jsem mapovala etické postoje příslušníků Policie ČR s výkonem služby na Třebíčsku a strážníků Městské policie Třebíč. Pro získání dat pro tuto diplomovou práci jsem použila metodu kvantitativního analytického výzkumu, a to dotazníkové šetření a jeho vyhodnocení. Jako výzkumný soubor byli zvoleni příslušníci Policie ČR s místem výkonu služby na Třebíčsku a strážníci Městské policie Třebíč.
Capital Punishment in Its Ethical Concept
Keywords: Trest smrti; Trest; Etika; Lidská práva; Capital Punishment; Punishment; Ethics; Human Rights