Vývoj daňového zatížení příjmů fyzické osoby daní z příjmů fyzických osob - Novotná, Radka (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá daní z příjmů fyzických osob. Práce sleduje vývoj daňového zatížení poplatníka této daně a to v období let 2010-2015. V teoretické části jsou zmíněny základní pojmy daňové teorie. Pojednává o konstrukci a legislativním nastavení daně z příjmů fyzických osob a sociálního pojistného, které má daňový charakter. V praktické části práce upravuje modelové příjmy zaměstnance a osoby samostatně výdělečně činné na základ daně včetně výpočtu daně z tohoto základu. Dále práce zkoumá zatížení poplatníků samotnou daní z příjmů fyzických osob a také touto daní společně se sociálním a zdravotním pojištěním a ukazuje, jaké dopady měly změny ve zdanění fyzických osob na poplatníky a jejich daňové povinnosti. V závěru práce jsou shrnuty výsledky v rozdílech daňové zátěže zaměstnance a osoby samostatně výdělečně činné ve sledovaném období 2010-2015.
Evolution of the Tax Burden on Individual Income by Personal Income Tax
Keywords: daň z příjmů fyzických osob; daňové zatížení; sociální pojistné; personal income tax; tax burden; the social security and health insurance contribution