Renální kolika - intravenózní vylučovací urografie versus nativní vyšetření uropoetického systému spirálním CT - Chalupová, Dana (Jihočeská univerzita, 2011)
Renální kolika - intravenózní vylučovací urografie versus nativní vyšetření uropoetického systému spirálním CT Tato práce přináší srovnání dvou zobrazovacích metod, nejčastěji indikovaných při diagnóze renální koliky. Jedná se o intravenózní vylučovací urografii a nativní vyšetření břicha a pánve spirálním CT. Srovnáním níže uvedených hledisek bych chtěla přispět k úplnému zrušení indikace intravenózní vylučovací urografie a nahradit tuto metodu spirálním CT. Cílem této práce je dokázat, že nativní vyšetření břicha a pánve spirálním CT je přínosnější a vhodnější pro diagnostiku i pro pacienta. V práci jsou srovnána hlediska radiační zátěže, časové a finanční náročnosti a v neposlední řadě hledisko celkové zátěže pacienta během průběhu vyšetření. Srovnání bylo provedeno výpočtem typické efektivní dávky u vzorku padesáti pacientů vyšetřovaných intravenózní vylučovací urografií a padesáti pacientů spirálním CT. Výsledky jsou uvedeny v grafické podobě. Tyto výsledky nepotvrdily hypotézu, že radiační zátěž je menší u vyšetření spirálním CT. Stanovené dávky v mé práci jsou až trojnásobně vyšší při CT vyšetření. Finančně jsou obě zobrazovací metody ohodnoceny téměř srovnatelně a cena vyšetření by neměla mít vliv na volbu metody. Vyšetření spirálním CT je při srovnání času potřebného k provedení obou metod mnohem výhodnější Z výsledků týkajících se radiační zátěže pacientů při vyšetření spirálním CT je patrné, jak je velmi důležitá schopnost radiologického asistenta ovlivnit velikost efektivní dávky správnou volbou a kontrolou expozičních parametrů při volbě vyšetřovacího protokolu. Toto tvrzení podtrhuje srovnání výsledků této práce s výsledky zahraničních studií, kde byla radiační zátěž pacientů při volbě spirálního CT jednou až čtyřikrát nižší než v případě mých výsledků efektivních dávek. Získané efektivní dávky se blížily hodnotám efektivních dávek stanovených při intravenózní vylučovací urografii. Snahou této bakalářskou práce je nastínit možnosti snížení radiační zátěže pacientů vyšetřovaných metodou spirálního CT.
Renal colic - Intravenous excretory urography versus Native examination of uropoetic´s system on spiral CT
Keywords: intravenózní vylučovací urografie; nativní spirální CT; radiační zátěž; efektivní dávka; radiologický asistent; intravenous excretion urography; native spiral CT scan; radiation burden; effective dose; radiology assistant