Českobudějovický sochař Josef Dietrich - Vodička, Matěj (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem bakalářské práce je pojednat o životě a vybraných kamenosochařských dílech poněkud opomíjeného českobudějovického barokního sochaře Josefa Dietricha. Protože jeho dílo v ulicích Českých Budějovic zaujímá, co do počtu, výsadní postavení, lze ho považovat za vůbec nejvýznamnějšího a nejplodnějšího umělce, který v tomto městě kdy žil a jeho přínos pro jihočeské barokní umění nebyl dle mého názoru dosud patřičně doceněn. Všechny okolnosti z uměleckého i osobního života Josefa Dietricha samozřejmě nelze v bakalářské práci obsáhnout, a proto je úkolem této práce analyzovat vybraná Dietrichova kamenosochařská díla, zohlednit sochařovy vzory, poukázat na doposud neznámé okolnosti jeho tvorby, vyzdvihnout jeho význam pro českobudějovický region a začlenit produkci jeho dílny do vývoje barokního sochařství v Čechách. Základními prameny při vypracování této práce mi byly archivní zprávy a literatura věnovaná historii a vývoji města Českých Budějovic, kde Josef Dietrich prožil podstatnou část svého života.
Sculptor Josef Dietrich from České Budějovice
Keywords: Baroko; Socha; Sousoší; Skulptura; Statue; Kamenosochařství; České barokní sochařství; Dietrich; České Budějovice; Samsonova Kašna; Panna Marie Budějovická; Hueber; Horn; 18. století.; Baroque; Statue; Sculpture; Czech baroque sculpture; Dietrich; České Budějovice; Samson Fountain; Virgin Mary from České Budějovice; Hueber; Horn; 18th century.