Analýza užitkovosti a ekonomických ukazatelů u dojnic holštýnského skotu - Znamenaná, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem práce byla analýza vybraných ukazatelů mléčné užitkovosti a ekonomiky produkce mléka u stáda dojnic holštýnského skotu. Ekonomika chovu dojnic je rozhodující pro udržení chovu skotu v zemědělském podniku. Mezi hlavní priority, které mohou zlepšit ekonomické výsledky chovu skotu, patří především výrobním podmínkám odpovídající mléčná užitkovost, dobrá plodnost, vysoká jakost tržních produktů, kvalitní výživa dojnic, dobrý zdravotní stav, odpovídající management chovu a dodržování podmínek welfare, neboť dobrý zdravotní stav patří mezi hlavní podmínky ekonomicky úspěšné produkce mléka. Ve stádě s chovem holštýnského skotu v zemědělském podniku Meclovská zemědělská, a. s. bylo sledováno za dvouleté období (2010-2011) 1081 dojnic na první až jedenácté laktaci. Z výsledků bylo patrné, že v roce 2010 byla dosažena vyšší mléčná užitkovost (9 080,87 kg/laktaci), než v roce 2011 (7 857,83 kg/laktaci) o vyšším obsahu tuku a bílkovin, bylo dosaženo nižších nákladů (181,44 Kč/KD a 6,98 Kč/kg mléka) než v roce 2011 (199,40 Kč/KD a 7,92 Kč/kg mléka) a většího zisku.
Analyze of the milk yield and economics indicators in dairy cows of Holstein cattle
Keywords: chov skotu; dojnice; mléčná užitkovost; reprodukce; ekonomika; cattle breeding; dairy cows; milk yields; reproduction; economics