Význam svépomocných skupin v léčbě závislosti na návykových látkách. - Soukalová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se zabývá svépomocnými skupinami, a to v souvislosti s léčbou závislosti na návykových látkách. Pro praktickou část jsem zvolila kvalitativní výzkum, použila jsem metodu dotazování a techniku sběru dat polostrukturovaný rozhovor. Rozhovory jsem provedla se členy svépomocných skupin Anonymních alkoholiků ve skupinách Lepší život v Českých Budějovicích, Fénix v Brně a Radost v Ostravě a se členy svépomocné skupiny Anonymních narkomanů ve skupině NA Zázrak. Pro komplexní pohled na svépomocnou skupinu jsem ještě uskutečnila rozhovory s terapeuty. Z výzkumu také vyplývá, že léčba závislosti prostřednictvím svépomocných skupin je v České republice málo rozšířená, i když má obrovský efekt v následné péči o závislého. Ve většinovém zastoupení členové neznali vůbec žádné jiné svépomocné skupiny mimo společenství 12 kroků. Doporučila bych větší zaměření odborníků na následnou péči, která je nejdůležitější v léčbě závislosti a o rozšiřování povědomí, jak v laické, tak i v odborné veřejnosti. Právě pro tyto účely by mohla sloužit tato bakalářská práce.
The Importance of Self-help Groups during the Treatment of Addictive Substances Addictions.
Keywords: léčba závislosti; model 12 kroků; návyková látka; skupinová psychoterapie; svépomocná skupina; terapeut; závislost; the treatment of drug addictions; 12-step model; addictive substance; group psychotherapy; self-help group; therapeutist; addiction