Analýza variability objemu vajec poláka velkého (Aythya ferina) a poláka chocholačky (Aythya fuligula) - Bažant, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2012)
Analyzoval jsem rozdíly v objemech vajec dvou běžných druhů potápivých kachen - poláka velkého (Aythya ferina) a poláka chocholačky (Aythya fuligula). Testoval jsem vybrané reprodukční a environmmentální faktory s potenciálním vlivem na objem vejce a pohlaví embrya ve snůšce. Dále jsem zjišťoval spojení objemu vejce s hnízdním parazitizmem a srovnával parazitická a neparazitická vejce v kontextu objemu vejce. Také jsem odhadoval úroveň hnízdního parazitizmu ve studované kachní populaci.
The analysis of variance egg volume of Common pochard (Aythya ferina) and Tufted ducks (Aythya fuligula)
Keywords: objem vejce; pohlaví embrya; hnízdní parazitizmus; pořadí vejce ve snůšce; Aythya ferina; Aythya fuligula; egg volume; sex of embryo; nest parasitism; laying order; common pochard; tufted duck