Vliv správného dechového stereotypu na výkon u vytrvalostních běžců - Hejlík, Richard (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce poskytuje náhled na problematiku dechového stereotypu a zkoumá jeho vliv na výkon u vytrvalostních běžců. Teoretická část práce se skládá ze dvou částí a shromažďuje poznatky týkající se dané problematiky. První část se zaměřuje na dýchání, dechový stereotyp, fyziologii dýchacího systému a řízení dýchání. Druhá část obsahuje kapitoly týkající se běžecké historie, kineziologie běhu, mechaniky běhu, běžecké techniky a techniky dýchání při běhu. Praktická část se zabývá výzkumem, jehož cílem bylo zlepšit dechový stereotyp vytrvalostních běžců prostřednictvím intervence dechových cvičení a následně zjistit vliv této změny na jejich vytrvalostní výkonnost. Výzkumnou skupinu tvořili 3 vytrvalostní běžci ve věku 19 až 21 let. Jejich úlohou bylo plnění mnou připravených tréninkových jednotek sestávajících se z dechových cvičení po dobu 6 až 7 týdnů. Hodnocení bylo provedeno na základě porovnání vstupního a výstupního vyšetření. Vstupní a výstupní vyšetření zahrnuje kineziologický rozbor, spirometrické vyšetření, zátěžové spiroergometrické vyšetření, Stangeho zkoušku a zkoušku exspirační apnoické pauzy. Výstupem výzkumu bylo zjištění pozitivních změn v oblasti dechového stereotypu u běžců. Ukazatele výkonnosti se zlepšily u dvou ze tří běžců, přičemž ventilační ukazatele zůstaly bez významných změn. Ze zjištěných výsledků nelze prokázat vliv změny dechového stereotypu na vytrvalostní výkonnost u běžců. Ovšem nelze jej ani vyloučit. Pro objasnění výsledků a zjištění nových poznatků je důležitá návaznost dalších výzkumů o větším rozsahu. Také je potřeba eliminovat chyby a upravit metodický postup výzkumu. V případě potvrzení pozitivních výsledků by bylo možné zahrnout nácvik dechových cvičení do běžeckého tréninku
Effect of correct breathing stereotype on performance in endurance runners
Keywords: Dýchání; dechový stereotyp; běžec; vytrvalost; výkon; Respiration; breathing stereotype; runner; endurance; performance