Osobnostní kvalifikace sociálního pracovníka - Martinů, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce je teoretická a se zabývá osobnostními předpoklady jedince pro výkon profese sociálního pracovníka. První kapitola vymezuje sociální práci, její principy, hodnoty a požadavky na pracovníka. Druhá kapitola definuje pojem osobnost, složení osobnosti, psychické vlastnosti osobnosti a jejich kategorie. Třetí kapitola se pak věnuje jednotlivým žádoucím psychickým vlastnostem, které jsou uváděny podle kategorií, do kterých spadají. Výsledky práce je možné využít pro další výzkum.
Personal qualification of social worker
Keywords: sociální pracovník; osobnost; kompetence; psychické vlastnosti; emocionalita; temperament; schopnosti; inteligence; postoje; hodnoty sociální práce; předsudky; motivy; vůle; social worker; personality; qualification; mental character; emotionality; temperament; ability; intelligence; attitudes; values of social work; prejudices; motives; will