Současné trendy v metodách rozvoje a vzdělávání zaměstnanců z hlediska řízení lidských zdrojů v sociálních zařízeních Královéhradeckého kraje. - Šípková, Lada (Jihočeská univerzita, 2008)
V České republice se pojem management v sociální oblasti vyskytuje zatím málo. Oblast sociální práce je pokryta institucemi rozličného statutu, což vyžaduje také diferencovaný přístup k možnostem a potřebám managementu. Řízení lidských zdrojů představuje nejnovější pojetí personální práce a je považováno za nejdůležitější součást managementu, klíčovou pro úspěšnost organizací. ARMSTRONG, M. hovoří o řízení lidských zdrojů jako o ''strategickém a logicky promyšleném přístupu k řízení toho nejcennějšího, co organizace mají - lidí, kteří v organizaci pracují a kteří individuálně i kolektivně přispívají k dosažení cílů organizace''. V moderně řízených organizacích je v poslední době zřejmě nejvýznamnější personální činností vzdělávání pracovníků. Vzdělávání a rozvoj je významný pro kvalitu organizace a její flexibilitu, stává se celoživotním procesem. A v tomto procesu sehrává stále větší roli organizace a jí organizované vzdělávací aktivity. Dříve bylo vzdělávání a rozvoj pracovníků postaveno skoro výhradně na výkladu, dnes se opírá o velké množství metod. Cílem diplomové práce je zjistit, jaké metody rozvoje a vzdělávání z hlediska řízení lidských zdrojů, se využívají v sociálních zařízeních Královéhradeckého kraje. Ve výzkumné části diplomové práce jsou využity dotazovací techniky, konkrétně dotazník a řízený rozhovor. Zkoumaný soubor tvoří management, personalisté a pracovníci vybraných sociálních zařízení Královéhradeckého kraje. Diplomová práce by měla zvýšit informovanost o využívání současných metod rozvoje a vzdělávání pracovníků z hlediska řízení lidských zdrojů.
Current Trends in Staff Development and Education Methods As a Part of Human Resources Management in Social Facilities in the Region of Hradec Králové.
Keywords: management; řízení lidských zdrojů; metody vzdělávání a rozvoje; management; Human recources management; development and education methods