Vnímavost vybraných hostitelů k infekci Cryptosporidium avium - Reifová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2016)
Byly provedeny experimentální infekce Cryptosporidium avium u třech různých druhů ptáků (kur domácí, bažant obecný a kachna domácí) rozdělených do 3 věkových kategorií (1-denní, 21-denní a dospělí ptáci). Ptáci byli per orálně infikováni dávkou 380 tis. oocyst v 1 ml. Vzorky trusu byly odebírány denně po dobu 30 dnů pro mikroskopické a molekulární vyšetření. Zatímco všechny věkové kategorie bažanta obecného (Phasianus colchicus) byly nevnímavé k infekci C. avium, u všech věkových kategorií kura domácího (Gallus gallus f. domestica) a kachny domácí (Anas platyrhynchos f. domestica) byla prokázána vnímavost k C. avium. Prepatentní perioda u kura domácího se pohybovala v rozmezí 9 11 dnů v závislosti na věkové kategorii a u kachny domácí 4 6 dnů. Patentní doba u obou druhů vnímavých hostitelů byla delší než 30 dnů. Na základě výsledků experimentálních infekcí je kachna domácí a kur domácí vhodným modelovým hostitelem Cryptosporidium avium.
The susceptibility of selected hosts to infection Cryptosporidium avium
Keywords: Cryptosporidium avium; experimentální infekce; věková specifita; vnímavost; Cryptosporidium avium; experimental infection; age-related susceptibility