Evakuace objektů a zařízení Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy při zvláštních povodních - Pavlečko, Michal (Jihočeská univerzita, 2021)
Cieľom tejto diplomovej práce je analyzovať pripravenosť Zdravotníckej záchrannej služby hl. m. Prahy pri mimoriadnej udalosti zvláštna povodeň. Teoretická časť tejto práce uvádza všeobecné informácie o zvláštnych povodniach, o objektovej evakuácií a rieši legislatívnu problematiku v tejto oblasti. Vo výskumnej časti bola vykonaná identifikácia hrozieb zvláštnych povodní na území hl. m. Prahy. Boli vyhodnotené jednotlivé vodné diela, pri ktorých sa zistilo pomocou záplavových máp, ktoré záujmové objekty Zdravotníckej záchrannej služby hl. m. Prahy sú ohrozené zvláštnou povodňou. Ďalej vo výskumnej časti bol pre komplexnosť vyhodnotenia krízovej pripravenosti vykonaný polo štruktúrovaný rozhovor s vedúcimi pracovníkmi krízového managementu Zdravotníckej záchrannej služby hl. m. Prahy. Tento polo štruktúrovaný rozhovor bol vyhodnotený analýzou SWOT, z ktorej vyplynuli ďalšie poznatky využiteľné pre zlepšenie krízovej pripravenosti Zdravotníckej záchrannej služby hl. m. Prahy pri hrozbe zvláštnej povodni. Na základe dát z analýzy SWOT je pre využitie príležitostí k eliminácií slabých stránok organizácie zvolená stratégia spojenectva. Všetky závery sú uvedené v prehľadných tabuľkách a pracuje sa s nimi vo výskumnej časti v zmysle nových návrhov a opatrení pre evakuáciu záujmových objektov Zdravotníckej záchrannej služby hl. m Prahy pri zvláštnej povodni. Cieľ práce zhodnotenie pripravenosti Zdravotníckej záchrannej služby hl. m. Prahy bol naplnený. Najväčším a hlavným prínosom práce sú vytvorené návrhy, pre zlepšenie krízovej pripravenosti organizácie uvedené v diskusii. Táto práca prináša v riešenej problematike nové znalosti, postupy a odborné poznatky. Všetky návrhy a ich prípadne využitie v praxi so zaradením do plánu krízovej pripravenosti budú konzultované na najbližšom jednaní krízového managementu.
Evacuation of the facilities and objects of Prague Emergency Medical Services in the event of special flood
Keywords: Zdravotnícka záchranná služba hlavného mesta Prahy; zvláštna povodeň; objektová evakuácia; mimoriadna udalosť; plán krízovej pripravenosti; krízová pripravenosť; Prague Emergency Medical Services; special flood; evacuation of objects; extraordinary event; crisis preparedness plan; crisis preparedness