ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI LIDÍ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH NA ÚZEMÍ NÁRODNÍHO PARKU ŠUMAVA - Častulíková, Marcela (Jihočeská univerzita, 2012)
Ve své práci jsem řešila zabezpečení Národního parku Šumava z pohledu vzniku mimořádných událostí. Cílem mé diplomové práce bylo zjistit, jak je zajištěna bezpečnost lidí a zda efektivně funguje Integrovaný záchranný systém při vzniku mimořádných událostí v této oblasti. Při zpracování své práce jsem k dosažení výsledných hodnot, na základě kterých bych mohla navrhnout zefektivnění činnosti v Národním parku Šumava jsem zpracovala model dojezdů jednotek IZS na území Národního parku Šumava. Dále metoda, kterou jsem se dostala k výsledku práce, spočívala ve sběru dat a jejich vyhodnocení. Národní park Šumava je rozsáhlé a členité území a má svá specifika a odlišnosti při řešení mimořádných událostí. Ve své práci jsem navrhovala opatření k zajištění bezpečnosti jak pro různé složky IZS, tak z pohledu různých oblastí zabezpečení. Problematika bezpečnosti a zajištění obyvatel a návštěvníků byla už částečně řešena Správou národního parku Šumava, ale činnost Integrovaného záchranného systému v současné době stále ještě efektivní není. Ve svých návrzích jsem se zabývala doplněním činností v systému IZS a návrhy opatření, které by z mého pohledu zefektivnily a zkvalitnily činnost IZS a tím došlo k lepšímu zajištění na úseku bezpečnosti návštěvníků a lidí v národním parku. Výsledky mé práce budou použity pro zefektivnění činnosti JPO podniku Správy národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava a k námětům pro další změny v oblasti bezpečnosti v národním parku.
Emergency precautions of human safety within the Šumava National Park
Keywords: Bezpečnost; Informační strážní služba; Integrovaný záchranný systém; mimořádná událost; Národní park a chráněná krajinná oblast Šumava; ochrana přírody; Správa národního parku Šumava.; security; information security service; Integrated Rescue System; an extraordinary event; the National Park and Protected Landscape Area of Šumava; nature conservation; management of the National Park of Šumava.