Komparace míry nezaměstnanosti venkovských obcí regionu Písek s mírou nezaměstnanosti venkovských obcí regionu Strakonice - Martíšková, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá problematikou nezaměstnanosti na venkově. Venkov lze považovat za specifickou část České republiky, která se projevuje specifickými problémy ekonomického charakteru. Jedním z vážných problémů je otázka nezaměstnanosti, kdy míry nezaměstnanosti venkova dosahují vyšších hodnot oproti území měst. Jako jednu z možností rozvoje území lze považovat budování průmyslových zón, které podporují rozvoj podnikatelských aktivit a vytváření nových pracovních míst. Cílem diplomové práce je porovnat míry nezaměstnanosti venkovských obcí regionu Písek a venkovských obcí regionu Strakonice s přihlédnutím k funkci a kvalitě průmyslových zón v obou regionech. Pozornost je věnována Certifikátu o akreditaci průmyslové zóny v Písku, která dává záruku kvality a fungování této zóny.
The comparison of the level of the unemployment of the villages of the region Písek to the level of the unemployment of the villages of the Strakonice
Keywords: nezaměstnanost; venkov; průmyslová zóna; územní rozvoj; region Strakonice; region Písek; unemployment; countryside; industrial zone; territorial development; region of the town Strakonice; region of the town Písek