Sourozenecké konstelace - Schorníková, Soňa (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem této diplomové práce je teorie sourozeneckých konstelací. Dle této teorie se uvádí, že pořadí, v jakém se v rodině narodíme, nás může ovlivnit v mnoha důležitých životních oblastech. Hlavním cílem je ověření této teorie. Teoretická část definuje pojem sourozenecké konstelace, stručně pojednává o vývoji zkoumání této teorie a zároveň přináší informace o jejích rozdílných interpretacích u vybraných autorů. Dále se zabývá stereotypy ve výchově, které způsobují rozdíly v charakteru jedinců narozených v určitém pořadí a poskytuje popis jejich typických povahových rysů. Praktická část je zaměřena na ověřování teorie sourozeneckých konstelací pomocí dotazníku. Dotazník je koncipován na základě literatury o sourozeneckých konstelacích tak, aby obsáhl stěžejní fakta, která se vztahují k jednotlivým sourozeneckým pozicím. Dotýká se i vztahu respondentů k rodičům a sourozencům, ve snaze zjistit přítomnost rivality a žárlivosti v rodinném prostředí.
The Sibling Constellation
Keywords: sourozenecké konstelace; pořadí narození; sourozenecké vztahy; sibling constellation; birth order; sibling relationships