Význam pohádek pro děti na základní škole - analýza vybraných příběhů - Jílková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem bakalářské práce je zachytit význam pohádek pro dospívající děti na základní škole. Teoretická část se zabývá významem pohádek, symboly, romskou kulturou a dětskou tvorbou. Praktická část zahrnuje zkoumání tvorby dětí na základní škole, její zajímavosti, podobnosti a odlišnosti ve výtvarném projevu dětí. Výzkumu se zúčastnilo dvacet žáků sedmého ročníku ze dvou tříd, přičemž v jedné třídě jsou děti dlouhodobě prospívající a v druhé třídě romské děti se špatnými studijními výsledky, které opakovaly ročník. Závěrem výzkumného šetření je shrnutí výsledků analýzy dětské tvorby.
The importance of fairy tales for children in elementary school - analysis of selected stories
Keywords: pohádka; dospívající dítě; analýza; arteterapie; symbol; romské děti; fairy tale; adolescent child; analysis; art therapy; symbol; romani children