Přátelství jako základ manželství podle Aristotela - Bali, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá přátelstvím a posléze manželstvím tak, jak jej pojímal Aristotelés. První kapitola se zaměřuje na výklad přátelství spolu se všemi náležitostmi, které s ním souvisí, druhá kapitola je pak věnována manželství, jež se opírá o výklad nerovného přátelství a jež je ukotveno v politickém konceptu státu. V celé práci je interpretován Aristotelův pohled na tyto dva fenomény a to zejména prostřednictvím primární a sekundární literatury.
Friendship is, according to Aristotle, the basis of marriage
Keywords: Aristotelés; přátelství; vzájemnost; rovnost; dobro; manželství; stát; společnost; domácnost; rodina; výchova; Aristotles; friendship; mutuality; equality; the good; marriage; state; society; household; family; upbringing