Phylogeny, Phytogeography, and Taxonomy of Polar Oscillatoriales - Strunecký, Otakar (Jihočeská univerzita, 2012)
V práci byla studována morfologická a fylogenická diverzita 143 kmenů patřících do Oscillatoriáles, s primárním zaměřením na tradiční rody Phormidium sensu lato a Microcoleus. U 88 kmenů sinic určených jako Ph. autumnale, Ph. setchelianum, Ph. subfuscum, Ph. favosum etc. a M. vaginatus byla potvrzena jejich shodnost s druhem Microcoleus vaginatus Desmazi?res ex Gomont. Nomenklatorické přesuny byly uskutečněny a revidovaný rod Microcoleus byl popsán. Revize taxonomického zařazení antarktické sinice Ph. murrayi (Lyngbya murray West & West) byla provedena podle studia fylogeneze a morfologie získaných kmenů a tak byl popsán nový rod Wilmottia. Fylogenetické studium morfotypů Ph. lloydianum and Ph. acuminatum Gomont vedlo k ustanovení druhu Oxynema thaianum spec. nova. Srovnání temperátních, arktických a antarktických sinic patřících do druhu M. vaginatus ukázalo, že antarktické kmeny byly izolovány od ostatních částí světa před  31?45 Ma, zatímco arktické populace jsou ovlivnovány relativně častým prenosem kmenů z geogreaficky blízkých oblastí. V práci se potvrdilo, že jednotlivé genotypy sinic druhu M. vaginatus nejsou rozšířeny ubikvitně a polární genotypy přítomné v Arktidě a Antarktidě jsou odlišné.
Phylogeny, Phytogeography, and Taxonomy of Polar Oscillatoriales
Keywords: Cyanobacteria; Oscillatoriales; Phormidium autumnale; Microcoleus vaginatus; taxonomie; fytogeografie; Cyanobacteria; Oscillatoriales; Phormidium autumnale; Microcoleus vaginatus; taxonomy; phytogeography