Biologické rytmy živočichů-rozšiřující učivo biologie na gymnáziích - Schleicherová, Monika (Jihočeská univerzita, 2009)
Hlavním cílem diplomové práce bylo vytvořit návrh výukového programu, týkajícího se biologických rytmů (biorytmů) živočichů a člověka. Program je vytvořen jako rozšiřující učivo biologie na gymnáziích. Sestavení programu předcházela analýza učiva biorytmů ve středoškolských učebnicích biologie používaných v České republice. Dalším teoretickým východiskem bylo zpracování literární rešerše na základě četby české a cizojazyčné literatury. Výukový program je rozdělen do tří bloků na ''Biologické rytmy živočichů'', ''Biologické rytmy člověka'' a ''Sezónní rytmy živočichů''. Některé části výukového programu byly prakticky ověřeny.
Animal Biorhythms - Additional Biology Curriculum at Grammar Schools
Keywords: biologické rytmy (biorytmy); cirkadiánní rytmy; sezónní rytmy; biologické hodiny; melatonin; biological rhythms (biorhythms); circadian rhythms; seasonal rhythms; biological clock; melatonin