Koaliční vztahy ve vybraném městě (Vlašim) - Psota, Petr (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce poskytuje kompletní informace o komunální politice v obci Vlašim. Teoretický základ je primárně zaměřen na teorii koalic a její typologii. V další části práce jsou charakterizovány socioekonomické ukazatele obce, které mají na lokální politický systém zásadní vliv. Dále jsou zde popsány volební období od roku 2002 do roku 2010. To je důležité pro porozumění všech souvislostí, které ovlivnily dnešní složení koalice a ve skutečnosti celou situaci v městské radě. Poslední kapitola pak aplikuje teorii koalic na místní úrovni. Pro správnou interpretaci a porozumění formování koalic ve Vlašimi je zásadní odhalit místní specifika, jako je motivace k vytváření partnerství mezi stranami, vztahy mezi radními apod. Teprve pak je možné pochopit místní politickou scénu a následně i principy místních koalic.
Coalition Relations in the chosen Town (Vlašim)
Keywords: Obecní zřízení; teorie koalic; komunální politika; obecní volby; opozice; městská rada; lokální politické subjekty; Theory of Coalitions; Communal Politics; Municipal Elections; Opposition; Municipal Council; Local Political Parties.