Probiotika a jejich význam z hlediska lidského zdraví - Štroblová, Petra (Jihočeská univerzita, 2020)
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které při vhodném dávkování podporují rozvoj a funkci mikrobioty jedince, a tím i celkové zdraví. Cílem bakalářské práce bylo prostřednictvím dotazníkového šetření posoudit informovanost veřejnosti o probioticích a zhodnotit nabídku probiotických preparátů na našem trhu. Z 551 respondentů jich většina (63 %) věděla, co jsou to probiotika, jaké mají účinky (96 %) a v jakých potravinách se nejčastěji nachází (81 %). Průzkumem trhu s probiotiky bylo zjištěno, že nabídka těchto doplňků stravy na našem trhu je velmi široká. Celkem je k dispozici 72 synbiotických a 12 probiotických doplňků stravy od 41 firem.
Probiotics and their importance in terms of human health
Keywords: probiotika; prebiotika; synbiotika; mikrobiota; dotazníkové šetření; probiotics; prebiotics; synbiotics; microbiota; questionnaire survey