Vliv typu kolimátoru na parametry scintilační kamery - Štědrová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce Vliv typu kolimátoru na parametry scintilační kamery je zaměřena zejména na experimentální měření a zpracování výsledků. V teoretické části se zabývám základním principem scintigrafie, popisem gamakamery, jednotlivými typy kolimátorů, rozdělení kolimátorů podle typu konstrukce a podle polohového rozlišení a citlivosti. V práci je uvedena přesná metodika měření citlivosti a polohového rozlišení kolimátorů a naměřené výsledky. Výsledky jsou porovnány s údaji výrobce a hodnotami uvedenými v odborné literatuře. V závěru jsem uvedla doporučení pro základní typ kolimátorů, kterým by mělo být pracoviště nukleární medicíny vybaveno.
Influence of collimator type to scintillation camera parameters
Keywords: scintigrafie; gama kamera; kolimátor; citlivost; polohová rozlišovací schopnost; scintigraphy; gamma camera; collimator; sensitivity; spatial resolution