Změna způsobená kolorektálním karcinomem - Dušičková, Tereza; Bártlová, Sylva; Toumová, Kristýna (Vysoká škola polytechnická Jihlava, 2019)
Cílem příspěvku je zmapovat změny života u pacientů způsobené kolorektálním kacinomem hodnocených dle proncipů zachování energie a strukturální integrity modelu M.E.Levine. Výzkumné šetření probíhalo pomocí kvalitativně – kvantitativní výzkumné strategie. Kvalitativní šetření prováděné pomocí polostrukturovaných rozhovorů s 8 pacienty, kteří prodělali CRC, sloužilo k vytvoření nestandardizovaného dotazníku. Dotazník byl distribuován 300 pacientům, kteří prodělali CRC. Získaná data byla statisticky zpracována v programech SASD a SPSS. V principu zachování energie jsme zjistili, že více jak polovina dotazovaných má dostatečně energie nutné pro běžné prožití dne. Energie k prožití dne se mění v závislosti na vyvedené stomii, nutnosti užívat léky, bolestí a zhoršeným zdravotním stavem. V principu zachování strukturální integrity bylo zjištěno, že více jak polovina respondentů má problémy se stravováním. V souvislosti s léčbou bylo zjištěno, že pacienti nemají problémy se zácpou a průjmy. Život s diagnózou CRC přináší mnoho změn, z tohoto důvodu je nutné, aby sestra měla rámce pro lepší orientaci a hodnocení pacienta. Tento rámec poskytují ošetřovatelské modely. Pro hodnocení pacienta s CRC je vhodné použití modelu M. E. Levine.
Change caused by colorectal cancer
Keywords: Změna; kolorektální karcinom; model M. E. Levine; Change; colorectal cancer; model M. E. Levine