Výtvarná realizace knihy Františka Hrubína Romance pro křídlovku - Divilová, Klára (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem mé diplomové práce je výtvarné řešení knihy Františka Hrubína Romance pro křídlovku, jedná se o provedení přebalu, předsádky, hlavního titulu, věnování, a souboru ilustrací. Diplomová práce se skládá z části praktické a teoretické. Samotné realizaci knihy předchází bližší seznámení s literárním dílem. Intencí je dílo interpretovat po stránce obsahové, ale i formální. Pozornost je také věnována filmovému zpracování Romance pro křídlovku, pedagogickému využití rozebíraného díla v praxi, a výtvarnému ztvárnění knihy jiných výtvarníků. Teoretická část obsahuje verbálně vyjádřený záměr vlastní výtvarné realizace. Dále se pokusím na rozebíraném textu nastínit problematiku náročnosti ilustračního ztvárnění, jeho zákonitosti a skrytá úskalí. Diplomovou práci tak završuje zamyšlení se nad výběrem techniky, a obrazů z básně vhodné k ilustraci, tak aby souzněly s jejími významy.
The graphic execution of the book Romance pro křídlovku by František Hrubín
Keywords: kniha; ilustrace; Hrubín; Romance pro křídlovku; book; illustrations; Hrubin